Loading...

Internističke usluge

Sve na jednom mjestu

Ako imate sumnje koje želite provjeriti ili želite stručno mišljenje posjetite specijalistu internistu.

Pregled doktora specijaliste

Jednim pregledom možete unaprijediti kvalitetu života i biti sigurni da ste učinili nešto dobro za svoje zdravlje. Pregledi specijaliste internista se temelje na anamnezi i detaljnom kliničkom pregledu, te prema potrebi dodatnim pregledima postavlja se precizna dijagnoza bolesti i propisuje se odgovarajuća terapija.

 

EKG

EKG je brza, jednostavna i bezbolna metoda pri kojoj se električni impulsi srca mjere i zapisuju na papirnatu traku. EKG omogućuje doktoru da analizira izvorište srčanog ritma iz kojeg započinje svaki otkucaj srca, provođenje električnog impulsa kroz provodna živčana vlakna u srcu, frekvenciju (brzinu) i ritam srca. Većini ljudi u kojih se sumnja na srčanu bolest snima se EKG. Taj test pomaže doktorima da odrede niz srčanih problema, uključujući poremećaje srčanoga ritma, nezadovoljavajuću opskrbu srca kisikom i krvlju, prekomjerno zadebljanje srčanog mišića (hipertrofija) koje može biti posljedica povišenog srčanog pritisaka. EKG također može otkriti kada je srčani mišić tanak ili kada ga nema, jer je nadomješten nemišićnim tkivom. Takvo stanje može biti posljedica srčanog udara (infarkt miokarda).

 

Dopler krvnih sudova

Pregled je bezbolan, neinvazivan, bez štetnog zračanja i može se ponavljati. Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje polovine tela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, gubitak osećaja u polovini tela, vrtoglavicu. Ovim pregledom se obezbedjuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku koji je moguće meriti.Dobija se slika i o venskom protoku. Takođe se obezbedjuje grupa informacija koja će usmeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i lečenju. Pregled se savetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.

 

Holter-monitor

Holter monitor je mašina koja konstantno prati ritam srca. Monitor se nosi 24-48 sati u cilju praćenja rada srca tokom obavljanja normalnih aktivnosti. Takođe se može koristiti poslije srčanog udara, kada se želi testirati učinak novog lijeka, kod uspostavljanja dijagnoze vezane za srčanu aritmiju. Za test nije potrebna posebna priprema. Elektrode (mali ravni flasteri) se zalijepe na prsa. Oni su žicama spojeni na mali monitor koji prati i snima rad srca. Holter monitor se nosi u džepu, oko vrata, ili oko struka. Monitor radi na baterije. Ovo je u potpunosti bezbolan test. Jedino što vam može predstavljati komplikaciju je to što morate monitor nositi blizu tijela, pa to može izazvati problem sa spavanjem. Nošenje holter monitora je bezrizično. Jedino se mora voditi računa da se elektrode i monitor ne skvase.