Loading...

Akcija! Antitijela štitne žlijezde - 30 KM (25% jeftinije)

Oct 09, 2018.

Akcija! Antitijela štitne žlijezde - 30 KM (25% jeftinije)


Antitijela su obrambene bjelančevine (imunoglobulini) koje se stvaraju kad u tijelo uđu antigeni, tj. supstance koje u određenim uvjetima pokreću specifičan imunološki odgovor i potiču stvaranje antitijela s kojima zatim reagiraju. Funkcija antitijela jeste zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica, tumora i drugih uzročnika bolesti.

 

Ponekad imunološki sistem ne prepoznaje produkte organizma te ih odbacuje. Tako nastaju razne autoimune bolesti. Povišena antitijela u krvi, ali i snižena, upućuju na nerazmjer koji često vodi i do bolesti štitnjače.

 

Autoimuna bolest štitnjače, npr. Hashimotov tireoiditis, razvija se zbog negativne prezentacije antitijela štitnjače od strane imuniteta. Antitijela štitnjače su bjelančevine usmjerene na tkivo štitne žlijezde.

 

Posljedica djelovanja antitijela na štitnjaču može biti promjena funkcije štitnjače, tj. pojačano ili smanjeno lučenje hormona. Glavna antitijela su:

  • anti-TPO – antitijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze, a koji je važan za proizvodnju hormona štitnjače
  • anti-TG – antitijelo usmjereno na tireoglobulin koji je dio stanica štitne žlijezde, glavni protein štitnjače koji je odgovoran za nakupljanje joda.

 

Laboratorijsku pretragu (vađenje krvi) antitijela štitnjače preporučljivo je napraviti kad se pojave simptomi sniženih ili povišenih vrijednosti hormona štitnjače kao što su iznenadno debljanje ili mršavljenje, pojačano znojenje, ubrzan rad srca, suha koža, drhtavica​ itd. Uz antitijela, preporuka je uraditi i vrijednost vitamina D u organizmu, budući da u velikom broju slučajeva postoji deficit ovog vitamina, udružen sa povišenim vrijednostima anti-TPO i anti-TG.

 

Kako smanjiti antitijela štitnjače?

 

Ne postoje lijekovi koji mogu smanjiti nivo antitijela štitnjače. Ako nije riječ o autoimunoj bolesti, liječenje se provodi nadomjesnim hormonom štitnjače i redovnim kontrolama.

Kako je danas tempo života ubrzan, zanemaruju se odmor, kvalitetna prehrana i kretanje. Organizam se od autoimune bolesti najbolje oporavlja cjelokupnom promjenom stila života.Važni su i suplementi selena (antioksidans), vitamina D  zbog deficita i jod.