Akcija! Tumor markeri Ca 125, Ca 19-9 i CEA – 15KM

Poliklinika Vaše zdravlje Tuzla

Akcija! Tumor markeri Ca 125, Ca 19-9 i CEA – 15KM

U Poliklinici Vaše zdravlje po akcijskoj cijeni od samo 15 KM možete uraditi jedan od sljedećih tumor markera: Ca 125 – jajnik, Ca 19-9 – gušterača, debelo crijevo, želudac i jetra, CEA – opšti, debelo crijevo. Akcija traje do 31. decembra 2018. god.

Ca 125 – jajnik

Vrijednosti CA 125 testa korisne su za praćenje bolesti kod pacijenata sa kancerom epitelnih ćelija jajnika. Kontinuirani porast vrijednosti CA 125 povezan je sa malignitetom i lošim odgovorom na terapiju, dok sniženje ovih vrijednosti ukazuje na povoljan odgovor na primjenjenu terapiju.

Ca 19-9 – gušterača, debelo crijevo, želudac i jetra

CA 19-9 je glikoproteinski tumorski marker čije su vrijednosti u serumu povišene kod bolesnika sa različitim gastrointestinalnim karcinomima, kao što su karcinom gušterače, debelog crijeva, želuca i jetre. U prvom redu se koristi kao pomoćna pretraga zajedno sa drugim dijagnostičkim informacijama za praćenje stanja bolesnika oboljelih od raka gušterače.

CEA – opšti, debelo crijevo

Tumor marker CEA je tip opštih tumor markera. Povišena vrijednost CEA u krvi ukazuje na prisustvo malignog oboljenja u organizmu, ali ne i lokalizaciju organa na kome se odvija maligna promjena. Povećana vrijednost CEA može se naći u 70% slučajeva malignih oboljenja organa za varenje, raka pluća, dojke, jajnika, pankreasa, nekih drugih oboljenja kao što su: ciroza jetre, hepatitis, ulcerozni kolitis, polip rektuma, plućne infekcije CA 19-9 i CA 72-4 su primarni tumorski markeri organa za varenje (jednjak, želudac, debelo crijevo) karcinoma pankreasa i bilijarnih kanalića.

Tumor markeri se najčešće određuju iz krvi, urina ili uzorka tkiva korištenjem različitih laboratorijskih metoda.