Bolest poljupca u vrućim ljetnim danima – infektivne mononukleoze

Bolest poljupca u vrućim ljetnim danima - infektivne mononukleoze

Bolest poljupca u vrućim ljetnim danima – infektivne mononukleoze

Malaksalost, povišena temperatura, osjećaj gubljenja apetita, povišena tjelesna temperatura, upaljeno grlo, povećani vratni limfni čvorovi često kod omladine mogu biti simptomi virusne infekcije klasičnih „ljetnih virusa“, ali i biti začetnici razvoja infektivne mononukleoze. Ovu bolest nazivaju još i bolest poljupca, a radi se o zaraznoj bolesti blagog toka uzrokovane najčešće Epstein-Barrovim virusom (EBV).

EBV se prvenstveno prenosi putem sline, znači ljubljenjem i dodirivanjem dijelova tijela i predmeta natopljenih zaraženom slinom. Budući da je prijenos kapljicama malo vjerovatan izolacija djeteta nema smisla. Ono što roditeljima u tom trenutku predstavlja problem je želja da djetetu pomognu što prije, ali i realnost da od kontakta sa pedijatrom, preko izrade laboratorijskih nalaza do postavljanja dijagnoze može proći i tri dana, a bolest i roditeljska neizvjesnost traju.

Stručno osoblje Poliklinike Vaše zdravlje može u jednom danu obaviti set laboratorijskih pretraga koje će pomoći u postavljanju dijagnoze, a to podrazumjeva:

  • kompletnu krvnu sliku (povišen broj leukocita, a smanjen broj granulocita i trombocita);
  • diferencijalnu krvnu sliku (povećan broj atipičnih limfocita – u 75% oboljelih);
  • postojanje heterofilnih antitijela (pozitivna su u 50% djece i do 95% odraslih osoba);
  • enzime jetre (porast vrijednosti AST, ALT, GGT);
  • imunoglobuline (porast vrijednosti IgM, IgG, IgA) i
  • serološke pretrage (prisutnost EBV specifičnih antitijela).

Laboratorijska dijagnostika heterofilnih antitijela tzv. monospot testom nije preporučljiva dok dijete ne navrši pet godina budući da je razvoj imunološkog sistema nužan za ovaj tip pretrage.

Zahvaljujući tehničkoj podršci i aparatima nove generacije, kompletnu i diferencijalnu krvnu sliku, te monospot test moguće je napraviti iz kapilarne krvi dobivene vađenjem krvi iz prsta što i djetetu i roditeljima olakšava postupak. Uzorak se uzima u ugodnom prostoru laboratorija, a najmlađima je taj proces obično zanimljiv i netraumatičan. Stručno osoblje Poliklinike se pobrine da se izbjegne stresna situacija što radi vađenja krvi, a što radi bolesti koja dijete muči.

Iako je klinička slika infektivne mononukleoze vrlo dramatična, sa povišenom temperaturom, izrazito razdražljivim djetetom, zapravo se radi o bolesti blagog toka koja u 90% slučajeva prolazi kroz nekoliko sedmica bez komplikacija osim što umor može i mjesecima trajati.