Bolesti štitne žlijezde u trudnoći

Bolesti štitne žlijezde u trudnoći

Bolesti štitne žlijezde u trudnoći

Trudnoća je stanje u kojem se događaju brojne hormonske promjene, a štitna žlijezda ima također ulogu u tim fiziološkim promjenama te svojom disfunkcijom može značajno utjecati na tok i samu trudnoću.

Dva su hormona štitne žlijezde: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a njihove razine u krvi kontrolira hormon hipofize tireotropin (TSH).

Štitna žlijezda direktno utiče na menstruacijski ciklus, plodnost i razvoj trudnoće, pa tako dosta stručnjaka provjerava status štitne žlijezde kod svake trudnice ili žene koja planira trudnoću, a pogotovo ukoliko žena ima nasljednu sklonost bolestima štitne žlijezde.

Hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde) u trudnoći se javlja češće nego hipertireoza, a uz smanjeno lučenje hormona štitnjače, očituje se povišenim razinama hormona hipofize (TSH). Najčešći uzrok hipotireoze kod žena koje nemaju manjak joda  je autoimuna Hashimotova bolest. Riječ je o hroničnoj, autoimunoj upalnoj bolesti u kojoj dolazi do uništavanja stanica štitne žlijezde i pritom do smanjene sinteze i lučenja hormona. Dijagnoza se temelji na dokazu visokog titra antitijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO). Najčešći simptomi hipotireoze koje bolesnice navode jesu umor, netolerancija hladnoće, debljanje, mišićni grčevi, zatvor, slabija koncentracija i pamćenje. Ovo stanje je u trudnoći potrebno liječiti levotiroksinom koji nije štetan za dijete, a koji je nužan za pravilan razvoj trudnoće. Kako trudnoća napreduje, liječnik će pratiti hormone štitne žlijezde i prilagođavati potrebnu dozu lijeka.

Hipertireoza (povećano lučenje hormona štitne žlijezde) rjeđe se javlja za vrijeme trudnoće od hipotireoze. Povećava rizik intrauterinog zastoja rasta, preuranjenog poroda, preeklampsije, srčanog zastoja, spontanog pobačaja, neonatalne tireotoksikoze, prirođene malformacije ploda. Razine TSH su uglavnom smanjene, dok je povećana koncentracija slobodnog T4 hormona. Najčešće se javlja u sklopu Gravesove bolesti za koju trudnice uglavnom znaju od prije trudnoće. Autoantitijela prolaze placentu te mogu prouzročiti Gravesovu bolest ploda. Hipertireoza u trudnoći se treba nadzirati svakih 4-5 tjedana retestiranjem hormona,u početku trudnoće i češće te treba održavati TSH vrijednosti na najnižoj granici, a vrijednosti fT4 na najvišoj dopuštenoj granici. Lijekove treba upotrebljavati u najnižoj mogućoj dozi. Lijek izbora u liječenju hipertireoze je propiltiouracil, koji se daje u najmanjim mogućim dozama jer prolazi posteljicu i može uzrokovati fetalnu hipotireozu.

Provjera funkcije štitnjače važna je u svih žena pri procjeni neplodnosti. Preporučuje se u svakom slučaju regulacija vrijednosti TSH koji prije začeća ne smije biti iznad 2,5 ml/L, zbog povećanog rizika od spontanog pobačaja i prijevremenog poroda.

U poliklinici Vaše zdravlje možete uraditi provjeru hormona štitne žlijezde i na taj način imati uvid u zdravlje Vaše štitne zlijezde prije i tokom trudnoće, te uživati u bezbrižnoj i sigurnoj trudnoći.