Čuvajte se gripe!

Čuvajte se gripe!

Čuvajte se gripe!

Gripa je neugodna i onesposobljavajuća bolest, s mnogo potencijalnih komplikacija, stoga ju je najbolje u potpunosti izbjeći.

Inkubacija gripe je kratka – iznosi do tri dana, a početak bolesti je vrlo nagao. Gripa počinje izraženim općim simptomima infektivne bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura (i do 40°C), jaka glavobolja te bolovi u mišićima, zglobovima i kostima.

Osobe koje obole od gripe osjećaju se onesposobljenima za svakodnevne aktivnosti: klonuli su i nemoćni, nemaju apetit, ponekad osjećaju mučninu, često praćenu povraćanjem i proljevom. Oboljeli su pospani i dezorijentisani. Za razliku od većine drugih respiratornih bolesti, za gripu je specifično da se znakovi bolesti disajnog aparata, umjesto na početku, javljaju tek kasnije, a kada se pojave, obično počne padati i temperatura i oboljeli više nije zarazan.

U uobičajnom toku bolesti, vrućica može potrajati i do sedam dana. Respiratorni znakovi bolesti uključuju osjećaj suhoće nosa i grla, suhi nadražajni kašalj te se često javlja i konjunktivitis. Hunjavica i sekrecija iz nosa se javljaju tek kasnije. Gripa se ne mora kod svih bolesnika javiti u ovako izraženom obliku, što ovisi o vrsti virusa, opštem stanju organizma i njegovom imunološkom sistemu te o eventualnom ranijem doticaju s virusom. Bolest obično traje pet do sedam dana, ali osjećaj umora, kao i neki drugi simptomi mogu biti prisutni i 2-3 sedmice nakon objektivnog ozdravljenja.

Čuvajte se gripe!