Digitalno naprezanje očiju?

Digitalno naprezanje očiju

Digitalno naprezanje očiju?

Veći dio dana naše oči su usmjerene prema mobitelima, tabletima, računarima ili nekoj drugoj vrsti ekrana. Digitalno naprezanje očiju je sve češće jer čak 90% odraslih provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana, a to znači veći rizik digitalnog naprezanja očiju poznat kao i računarski vid. Problem računarskog vida sve je učestaliji čak i kod djece.

Simptomi digitalnog naprezanja očiju: suhe, crvene i iziritirane oči; umor očiju; mutan vid; otežan fokus; glavobolje i bolovi u vratu i ramenima.

Ukoliko vaš posao uključuje rad na kompjuteru onda sigurno provodite previše vremena pred ekranom. Što ste duže ispred ekrana to rjeđe trepćete i to čak 66% rjeđe nego inače, a to dovodi do suhog oka i osjećaja peckanja.

Ostali faktori koji utječu na jačinu digitalnog naprezanja jesu: veličina slova na ekranu, udaljenost tijela od ekrana i količina plavog svjetla koja izlazi iz vašeg ekrana.

Digitalno naprezanje očiju se može smanjiti a koraci kojima ćete zaštititi svoje oči su sljedeći:

  1. Namjestite na poslu pravilnu poziciju kompjutera. Ekran kompjutera ili laptopa trebao bi biti postavljen ravno ispred vas na dovoljnoj udaljenosti. Takav položaj pomaže vam držati leđa uspravno kao i odgovarajuću udaljenost od vašeg ekrana.
  2. Smanjite jačinu svjetlosti na ekranu.
  3. Poštujte 20/20/20 pravilo: Nakon svakih 20 minuta uzmite pauzu od 20 sekundi i gledajte u daljinu.
  4. Ne zaboravite treptati. Treptanjem oka smanjujemo suhoću oka i zadržavamo njihou vlažnost.
  5. Djeci nastojte ograničiti vrijeme koje provode ispred ekrana. Pokušajte im biti primjer pa pokušajte i vi što manje provoditi vremena za računarom ili mobitelom.

Ukoliko mislite da ste i vi pod rizikom digitalnog naprezanja oka, porazgovarajte sa svojim oftalmologom. Posjetite oftamologa i dopustite stručnjacima da vam kažu provodite li previše vremena na digitalnim uređajima, a naročito ukoliko nosite leće.

 

Pročitajte još: Da li vodite računa o očima?