Kako prepoznati hormonalne promjene u menopauzi

Žene su tokom cijelog života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona koji uveliko mogu uticati na zdravlje organizma. Koje su promjene specifične za razdoblje menopauze i koje rizike nose sa sobom? Obzirom da je menopauza razdoblje u kojemu se događaju brojne promjene u lučenju i djelovanju hormona jajnika i hipofize, pa time nastaje i niz simptoma, žene u menopauzi su česti pacijenti u zdravstvenim ustanovama. Interesantno, razlog zbog kojega budu upućene na pregled endokrinologu nije sama menopauza, već sumnja na bolest endokrinih žlijezda, poput na primjer štitnjače, obzirom da se simptomi menopauze često preklapaju s različitim bolestima/stanjima. Menopauza se najčešće javlja oko 50. godine života, ali simptomi koji je nagovještaju mogu započeti značajno prije. Endokrinologu budu upućene i mlađe žene kod kojih se u sklopu obrade izostanka menstrualnog ciklusa ili neplodnosti postavi sumnja na preuranjenu menopauzu. Ove žene često i nemaju specifičnih tegoba koje prate menopauzu, poput vrućih valova, nesanice, promjena raspoloženja, ponekad s pojavom depresije, glavobolja ili oscilacija u tjelesnoj masi, često sa sklonošću njenog povećanja. Većina žena koje dolaze na pregled uglavnom se najviše žale na znojenje i vruće valove koji se znaju javiti iznenada, remetiti im kvalitetu života, ali ih i buditi noću, što zna pogoršati ionako često prisutne probleme sa snom. Isto tako, žene imaju često i probavne smetnje, poput nadutosti, bolove u trbuhu te porast tjelesne mase, usprkos jednakim prehrambenim navikama. Znaju se potužiti i na probleme s mokrenjem i bolnim spolnim odnosima, što odražava smanjeni učinak estrogena na sluznicu mokraćnih puteva. Laboratorijski nalazi koji, uz izostanak menstruacije te spomenute simptome sugeriraju da je riječ o menopauzi su visoke razine FSH (folikulostimulirajući hormon koji luči hipofiza) i LH (luteotropnog hormona, takođe iz hipofize), uz nizak estradiol i njih obično najčešće i određujemo u svrhu potvrde menopauze. Kod žena s preuranjenom menopauzom ukoliko se obrađuju u sklopu neplodnosti važno je odrediti i AMH (anti Mullerov hormon) jer nam njegov nivo, između ostaloga, pomaže u daljnem odabiru postupka potpomognute oplodnje. Menopauza nije bolest nego fiziološko stanje kroz koje moraju proći sve žene.Praćenjem vrijednosti pomenutih spolnih hormona, olakšavamo postavljanje dijagnoze, praćenje stanja i terapijski tretman žena biva uspješniji. Sa manje tegoba prolaze kroz ovaj nezaobilazni period života.

Kako prepoznati hormonalne promjene u menopauzi

Žene su tokom cijelog života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona koji uveliko mogu uticati na zdravlje organizma. Koje su promjene specifične za razdoblje menopauze i koje rizike nose sa sobom?

Obzirom da je menopauza razdoblje u kojemu se događaju brojne promjene u lučenju i djelovanju  hormona jajnika i hipofize, pa time nastaje i niz simptoma, žene u menopauzi su česti pacijenti u zdravstvenim ustanovama. Interesantno, razlog zbog kojega budu upućene na pregled endokrinologu nije sama menopauza, već sumnja na bolest endokrinih žlijezda, poput na primjer štitnjače, obzirom da se simptomi menopauze često preklapaju s različitim bolestima/stanjima. Menopauza se najčešće javlja oko 50. godine života, ali simptomi koji je nagovještaju mogu započeti značajno prije. Endokrinologu budu upućene i mlađe žene kod kojih se u sklopu obrade izostanka menstrualnog ciklusa ili neplodnosti postavi sumnja na preuranjenu menopauzu. Ove žene često i nemaju specifičnih tegoba koje prate menopauzu, poput vrućih valova, nesanice, promjena raspoloženja, ponekad s pojavom depresije, glavobolja ili oscilacija u tjelesnoj masi, često sa sklonošću njenog povećanja.

Većina žena koje dolaze na pregled uglavnom se najviše žale na znojenje i vruće valove koji se znaju javiti iznenada, remetiti im kvalitetu života, ali ih i buditi noću, što zna pogoršati ionako često prisutne probleme sa snom. Isto tako, žene imaju često i probavne smetnje, poput nadutosti, bolove u trbuhu te porast tjelesne mase, usprkos jednakim prehrambenim navikama. Znaju se potužiti i na probleme s mokrenjem i bolnim spolnim odnosima, što odražava smanjeni učinak estrogena na sluznicu mokraćnih puteva. Laboratorijski nalazi koji, uz izostanak menstruacije te spomenute simptome sugeriraju da je riječ o menopauzi su visoke razine FSH (folikulostimulirajući hormon koji luči hipofiza) i LH (luteotropnog hormona, takođe iz hipofize), uz nizak estradiol i njih obično najčešće i određujemo u svrhu potvrde menopauze. Kod žena s preuranjenom menopauzom ukoliko se obrađuju u sklopu neplodnosti važno je odrediti i AMH (anti Mullerov hormon) jer nam njegov nivo, između ostaloga, pomaže u daljnem odabiru postupka potpomognute oplodnje.

 

Menopauza nije bolest nego fiziološko stanje kroz koje moraju proći sve žene.Praćenjem vrijednosti pomenutih spolnih hormona, olakšavamo postavljanje dijagnoze, praćenje stanja i terapijski tretman žena biva uspješniji. Sa manje tegoba prolaze kroz ovaj nezaobilazni period života.