Hormoni štitne žlijezde

Hormoni štitne žlijezde

Hormoni štitne žlijezde TSH, FT3 i FT4 su izuzetno važni hormoni koji igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih važnih procesa u tijelu. Štitna žlijezda se nalazi u prednjem dijelu vrata i proizvodi hormone T3 (triiodotironin) i T4 (tiroksin), koji igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja, regulaciji tjelesne temperature, i drugih važnih funkcija.

TSH (tiroidni stimulirajući hormon) se proizvodi u hipofizi, žlijezdi koja se nalazi u mozgu, i regulira proizvodnju hormona štitne žlijezde. Kada je razina T3 i T4 niska, TSH se oslobađa kako bi stimulirao štitnu žlijezdu da proizvodi više hormona. Kada su razine T3 i T4 visoke, TSH se smanjuje kako bi usporio proizvodnju hormona štitnjače.

FT3 (slobodni triiodotironin) i FT4 (slobodni tiroksin) su oblici hormona koji nisu vezani za proteine u krvi, te su stoga dostupniji za tijelo. Razine FT3 i FT4 se obično mjere u krvi kako bi se utvrdila funkcija štitnjače. Visoke razine FT3 i FT4 obično ukazuju na hipertireozu, dok su niske razine FT3 i FT4 obično povezane s hipotireozom.

Kada hormoni štitnjače nisu uravnoteženi, to može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Hipotireoza, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, može uzrokovati simptome poput umora, depresije, dobitka na težini i suhe kože. Hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, može uzrokovati simptome poput nemira, gubitka težine, ubrzanog srčanog ritma i tjeskobe.

Važno je redovito provjeravati razine hormona štitnjače kako bi se osiguralo da su uravnotežene. Ako imate bilo kakve simptome povezane s štitnjačom, obratite se svom liječniku koji će moći provesti testove i propisati odgovarajući tretman.

U Poliklnici Vaše zdravlje možete odrediti nivo hormona štitne žlijezde u krvi.