Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu

Šta je intolerancija na hranu?

Brojne studije, u proteklih 25 godina, pokazuju da 95% ljudske populacije pokazuje hipersenzitivnost – abnormalnu reakciju organizma na određene komponente hrane i pića koji se uzimaju svakodnevno. Ovakva reakcija organizma se naziva intolerancija i moze biti urođena ili stečena.

Metabolička, tj. urođena reakcija intolerancije, nastaje uslijed nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog enzima, kao posljedica urođene greske u genetskom kodu nekog od enzima, uključenih u složene metaboličke procese. Ovakav poremecaj se javlja u razdoblju odojceta, a dijagnoza se potvrtdjuje genetski na molekularnoj razini. Primjer za ovakvu vrstu poremecaja su fenilketonurija, mlecna intolerancija uslijed nedostatka laktaze i favizam. Imunološka reakcija u kojoj se stvaraju IgG antitijela – IgG intolerancija. To je dugotrajnija, kronična reakcija organizma koja vitalno ne ugrožava pacijenta, ali je dokazano da mogući uzroci bolesti illi nekih kroničnih stanja kao što su:

Artritis, astma, kandidijaza, celijaklije, sindrom kroničnog umora, depresija, anksioznost, probavne smetnje, nadutost, zadržavanje vode u organizmu, oticanje, infekcija uha, sinusitis, fibromijalgija, migrenozne glavobolje, vrtoglavice, nesanice, bol u mišićima, mentalni umor, psorijaza , ekcem i druga oboljenja kože, pretilost ili gubitak tjelesne težine, mogu ležati u IgG intoleranciji odredjene namirnice, ili vrste pica …

Popis hroničnih bolesti koje su posljedica IgG intolerancije je iz dana u dan sve veći. Znacaj ovog testa je u tome sto bi se skupi lijekovi kojima se tretiraju različite kronične bolesti jednostavno zamijenile izbacivanjem toksične hrane. Ovom testu se u dijagnostičkim postupcima pridaje sve veći značaj i u literaturi je vec dobio epitet naturalnog doktora. Uzimajući u obzir činjenicu da 95% sveukupne populacije pati od različitih kroničnih bolesti, pravodobno testiranje na IgG intoleranciju postaje nužnost i preventiva kod svakog pojedinca.

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu

Nasuprot IgG intoleranciji, alergijske reakcije su vrlo burne, karakteriziraju se jakom reakcijom imunološkog sustava na određene namirnice.

Simptomi alergije na hranu se javljaju u vidu otežanog disanja, oticanja, kihanja, osipa Na koži, iritacija kože, curenja nosa, umora, proljeva, povraćanja, anafilaktičkog soka. Simptomi se obicno pojave nekoliko minuta poslije konzumiranja ili poslije dolaska u kontakt s reaktivnom hranom, a mogu se pojaviti i sa zakašnjenjem od dva sata.

Alergije na hranu su izuzetno rijetke, smatra se da oko 2,5% stanovništva ima dijagnosticiran ovaj problem. Najčešći primjeri hrane koja izaziva alergije su kikiriki, (badem i brazilski orah), jaja, kravlje mlijeko, pšenica, kvasac i školjke. Kada je izloženo izvoru alergije, tijelo stvara specifična antitijela (IgE) koja će se suprotstaviti alergenima iz hrane. Kada se hrana sledeci put unese u organizam dolazi do reakcije imunološkog sustava u vidu ispuštanja histamina i drugih tvari, prirodno stvorenih u tijelu. Alergijske reakcije na hranu znatno se razlikuju po svojoj ozbiljnosti, a neke čak mogu biti i smrtonosne.

Savršeno zdrava hrana za jednu osobu, moze biti štetna, toksična za drugu!

Test intolerancije IgG

Odgovor na navedenu tvrdnju daje test intolerancije na hranu. Ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma, uzrok može biti u intoleranciji na hranu. Test je individualan i pruža priliku svakom čovjeku da dođe do saznanja koja je hrana idealna, a koja štetna, toksična za njegov organizam. Test počinje vađenjem krvi pacijentu, a zavrsava se laboratorijskom obradom i izdavanjem rezultata intolerancije u formi koncentracije specifičnog IgG-a na 90 namirnica. Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat na bilo koju namirnicu, to znači da je vaš nivo antitijela povišen i da datu namirnicu treba izbjegavati najmanje tri mjeseca dok ne dođe do poboljšanja simptoma. Po isteku tog razdoblja, kritične namirnice, koje su bile izbačene se polako uvode u prehranu, jedna po jedna.

Istraživanja su pokazala da 2/3 pacijenata podrvrgnutih primjeni testa intolerancije se oslobađa kroničnih tegoba, što značajno utječe na opće zdravstveno stanje svakog pacijenta. Rezultat testa se dobiva istog dana ili sutradan, ovisno o tome kada uzorak stigne na analiziranje, a pacijent 12h prije dolaska u laboratorij ne smije konzumirati hranu ni piće.

Prije promjene način prehrane

Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ako ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, prije promjene režima prehrane treba obavezno konzultirati stručna osoba, tj. liječnika, nutricionista.

Kada iz načina prehrane izbacite odredjenu namirnicu, pokušajte je zamijeniti nekom drugom iz te skupine namirnica, na koju niste reaktivni. Utvrdite koji proizvodi sadrže, za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i umaka sadrži različite sastojke, koji nisu u skladu s proizvodom, pa je vrlo bitno da prethodno pogledate deklaraciju. Vrlo je bitno da provodite zdrav, hranjiv režim prehrane.

Screening test intolerancije na hranu – 349 namirnica

Ovaj test je namijenjen prvenstveno odraslim osobama s prekomjernom tjelesnom težinom, povišenim vrijednostima glukoze, kolesterola, triglicerida kao i svima koji iz prehrane žele eliminiraju namirnice koje su potencijalno štetne po njihovo zdravstveno stanje. Ovaj screening test podrazumijeva vađenje krvi, uzimanje potrebnih anamnestičkih podataka, određivanje potrebnih biokemijskih analiza na temelju čega pacijent dobiva softverski dijetetski program od 349 namirnica koje su označene kao idealne, neutralne, ili one koje koje treba eliminirati iz prehrane u vremenskom razdoblju od 3 mjeseca, nakon čega bi trebalo uraditi kontrolni test, kako bi se uvidjela uspješnost primjene dijetetskog režima.

Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ako ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, prije promjene režima prehrane treba obavezno konzultirati strucno lice, tj. liječnika, nutricionista. Rezultat testa se dobiva istog dana, a pacijent 12h prije vadjenja krvi ne smije konzumirati hranu ni piće (osim vode).