Izdisajni test na Helicobacter pylori

helicobacter-pylori

Izdisajni test na Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crijevu. Poseban dijagnostički laboratorijski test za detekciju Helicobacter pylori je urea izdisajni test.

Smatra se da je Helicobacter pylori uključen i u nastanak adenokarcinoma želuca, kao i limfoma ograničenih na želudačnu sluznicu(MALT).

Kako nastaje infekcija?

Osnovni nosilac i prijenosnik ove bakterije je čovjek. Infekcija se može prenijeti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektno preko kontaminirane vode, hrane ili mlijeka tj.oralnooralnim ili feko-oralnim putem.

Smatra se da je oko 60% ljudske populacije inficirano bakterijom Helicobacter pylori.

Dijagnoza H. Pylori pored invazivnih metoda (endoskopije i biopsije sluznice želuca) također uključuje i neinvazivnu metodu tj. laboratorijsko testiranje. Posebno je značajan urea izdisajni test koji je neinvazivni, neradioaktivni test koji detektuje Helicobacter pylori u želucu.

Princip izvođenja testa

Ovaj test bazira se na aktivnosti ureaze Helicobacter pylori.

Test se izvodi tako što pacijent popije tabletu u kojoj je prisutna urea sa neradioaktivnim izotopom ugljenika 13C. Urea se u želucu razlaže na dva molekula amonijaka i molekul ugljen-dioksida (13CO2) koji se resorbuje u crijevima i eliminiše plućima. Iz uzorka sakupljenog vazduha određuje se spektrometrom izotopski odnos 13C/12C.

Test je visoko specifičan i senzitivan i postaje negativan odmah po eradikaciji (nestanku) bakterije.

Lažno negativan rezultat može se dobiti kod pacijenata nakon resekcije želuca. Lažno negativni rezultati mogući su također u slučaju nedavnog uzimanja antibiotika ili istovremene terapije inhibitorima protonske pumpe; zbog toga je potrebno kontrolni test odgoditi za 4 sedmice nakon antibiotske terapije ili sedmicu dana nakon terapije inhibitorima protonske pumpe.

Testiranje je potrebno ponoviti mjesec dana nakon terapije eradikacije bakterije, te najmanje 14 dana nakon ukidanja acidosupresivnih lijekova(posebno PPI- inhibitora protonske pumpe)!

Serološka dijagnostika

Serološka dijagnostika(određivanje IgG i IgA antitijela) koristi se samo za primarno detektovanje Helicobacter pylori, ali ne i za određivanje uspješnosti primjenjene terapije jer se antitijela u organizmu zadržavaju najmanje godinu dana nakon uništenja Helicobacter pylori.

Urea izdisajni test smatra se najvalidnijim testom za dijagnostiku Helicobacter pylori jer se njime direktno određuje prisustvo bakterije, odnosno njena metabolička aktivnost.

U Poliklinici Vaše zdravlje Tuzla na najsavremeniji način možete uraditi urea izdisajni test na helicobacter plyori po cijeni od 90 KM.