Ječmičak na oku

Ječmičak u oku

Ječmičak na oku

Ječmičak je upalna promjena žlijezda lojnica koja se javlja unutar ili uz rub očne vjeđe. Radi se o bolnoj crvenoj oteklini koja obično prolazi spontano ili nakon lokalne terapije kombinacijom antibiotika i kortikosteroida. Kako ječmičak raste, očna vjeđa postaje natečena i bolna, a oči mogu pretjerano suziti. Otok obično traje tri dana prije nego što iscuri gnoj i prije nego se upala smiri. Sve ukupno, ječmičak na oku u pravilu ne traje duže od tjedan dana i najčešće prolazi spontano.

Ječmičak podjednako zahvata i muškarce i žene, neovisno o starosti. Vrlo često se pojavljuje kod žena uslijed neredovnog čišćenja šminke s očiju tokom noći. Često se pojavljuje kod dijabetičara i zato je potrebno provjeriti glukozu u krvi ukoliko se upala javi više puta.

Ponekad, ukoliko ječmičak traje duže od mjesec dana ili je u početku izrazito velik, potrebno je hirurški isprazniti nakupljeni loj i upalni sadržaj i čahuru u kojoj on nastaje. Osim operacije može se pokušati liječenje injekcijom kortikosteroida u vjeđu na mjestu ječmička.

U većini slučajeva prvi izbor u terapiji su kapi i mast. Nemoguće je predvidjeti kada će ječmičak nastati. Ukoliko imate više ječmičaka ili se on uporno vraća nakon uspješnog liječenja, tada je potrebno napraviti detaljan oftalmološki pregled kako bi se otrkio i liječio uzrok, a ne posljedica.

Ukoliko Vam treba oftalmološki pregled, možete se naručiti putem kontakt forme na našoj web stranice.