Jesen pogoduje “buđenju” čira

Jesen pogoduje "buđenju" čira.

Jesen pogoduje “buđenju” čira

Nakon ljeta i vrućina, stres uzrokuje dolazak hladnog vremena, izmijenjen način prehrane sa kojim nerijetko dolazi do pogoršanja stanja kod bolesnika s čirom.

Čir (ulkus) izaziva bol u gornjem dijelu trbuha, a pacijenti ga opisuju i kao ‘pečenje’ u trbuhu praćeno žgaravicom i mučninom. Čir je zapravo razaranje slojeva sluzokože želuca uzrokovano bakterijom Helicobacter Pylori, antibioticima, kortikosteroidima, nesteroidnim antireumaticima i konzumiranjem cigareta. Međutim, postoji i genetska predispozicija za obolijevanje od čira.

Najsigurnija i najpouzdanija metoda za otkrivanje čira na želucu je gastroskopija. Prilikom te pretrage mala kamera se spušta u želudac, kroz usta, prilikom čega se uzima i uzorak za biopsiju kako bi se utvrdilo da li je čir benigni ili maligni. Ujedno, biopsija pokazuje i da li je u uzorku prisutna bakterija Helicobacter Pylori.

Helicobacter Pylori se liječi antibioticima. Pored antibiotika, obvezno se uzimaju: antacidi, inhibitori protonske pumpe koji uništavaju kiselinu, blokatori H2 receptora druge grupe, psihodigestivi… Liječenje je obvezno jer neliječeni čir može dovesti do perforacije (pucanja čira), otoka i zatvaranja hrane u organu i krvarenja.

Pacijenti s ulkusom trebali bi smanjiti pušenje. Prehrana je individualna i ne postoje posebne dijete, iako se preporučuje uzimanje manjih i češćih obroka, izbjegavanje jakih začina, teške i masne hrane.