Kako liječiti krmeljave oči tokom prehlade?

Kako lijeciti krmeljave oci tokom prehlade

Kako liječiti krmeljave oči tokom prehlade?

Čim stigne hladnije vrijeme, značajno se poveća broj djece koja imaju različite infekcije. Oko je u vrlo bliskoj vezi sa nosićem i kada je zapušen nos, nerijetko se zapuši i suzni kanalić, uslijed čega suze slabo otiču i zadržavaju se u oku. Čim negdje u organizmu postoji zastoj tu nastaje infekcija, u ovom slučaju konjunktivitis. Zato što se u suznom zastoju razmnožavaju bakterije koje odbrambene ćelije pokušavaju da eliminišu i u toj borbi se stvaraju žućkasti krmelji – koji su, u stvari, manja količina gnoja.

U ovom slučaju prvo treba otčepiti nosić. Dobra i redovna toaleta nosa fiziološkim rastvorom, uz kratkotrajnu pomoć kapi, prvi je i neophodan korak. Kada otpušimo nosić, i suzni kanal će se otpušiti, suze će nesmetano da otiču pa će osnovni uzrok problema da bude otklonjen.

Uz otpušavanje nosića, treba redovno čistiti oči blagim, lokalnim antiseptičnim rastvorom troprocentne borne kiseline. Taj rastvor može da se nabavi u većim apotekama, koje ga pakuju u sterilnim uslovima. Sterilna gaza i čiste ruke, uz pomoć pomenutog rastvora, redovno čišćenje tri do četiri puta dnevno – kod većine djece (naravno, uz otpušen nosić) rješava problem. Ovako se čiste oba oka, čak i ako drugo izgleda zdravo (brzo će da se ‘zarazi’ od bolesnog).

Ukoliko se, ipak, problem održava i pored redovnog čišćenja očiju, treba se obratiti pedijatru ili oftalmologu. Ljekar će da prepiše odgovarajući lokalni antibiotik, koji sigurno rješava problem. Ukoliko beba kod svake prehlade ima ovo zapaljenje oka, treba se javiti pedijatru koji će da odluči ima li potrebe da se dijete uputi oftalmologu.