Keratokonus – šta je i kako se liječi?

Keratokonus – šta je i kako se liječi?

Keratokonus je nepravilno oblikovana rožnica, koja nastaje kada se ona stanjuje i dolazi do postupnog ispupčenja prema van u obliku konusa.

Keratokonus je nasljedna bolest. Ako ga imate i pri tome imate djecu, poželjno ih je poslati na pregled već od navršene 10. godine života. Stanje brže napreduje kod osoba s određenim medicinskim problemima, uključujući neke alergijske bolesti. Također, keratokonus može biti povezan i sa hroničnim trljanjem oka. Najčešće zahvaća oba oka i obično se javlja kod mlađih osoba u dobi od 10 do 25 godina, a stanje se može pogoršavati kroz godine.

Promjene mogu dovesti do zamagljenog vida, diplopije, povećane osjetljivosti na svjetlost i halo efekta oko izvora svjetlosti (krug oko izvora svjetlosti).

U naprednim fazama simptomi keratokonusa uključuju:

  • Značajnije zamućenje vida.
  • Značajnije iskrivljenje slike.
  • Veći stupanj kratkovidnosti ili astigmatizma.
  • Naočale više ne pomažu dovoljno.
  • Nemogućnost nošenja polutvrdih kontaktnih leća, jer su postale neugodne za nošenje.

 

Kako bi Vaš liječnik utvrdio prisustvo keratokonusa, treba izmjeriti oblik rožnice. Postoji nekoliko različitih načina kako se to može učiniti. Najuobičajeniji način zove se “topografija rožnice” .Najbolje tehnike su OCT – optička koherentna tomografija prednjeg dijela oka i Pentacam – kompjuterizirana kornealna topografija.

Liječenje keratokonusa

Blag do umjeren keratokonus može se samo pratiti na posebnim aparatima za snimanje rožnice, a vid ispravljati pomoću naočala ili kontaktnih leća. Kod nekih ljudi, rožnica će biti stabilna. Oni često neće doživjeti ozbiljne probleme s vidom niti će zahtijevati daljnje liječenje. Za progresivne oblike bolesti savjetuje se Crossliniking metoda. Bolesnici koji dobro podnose leće često su zadovoljni svojim vidom, dok su bolesnici s uznapredovanim stadijem keratokonusa (oni koje leće ne mogu nositi, a vidna oštrina im je ispod 30%) a i bolesnici s izrazitim stanjenjem rožnice kandidati su za rožničnu hirurgiju. Cilj liječenja Crosslinking-om je učvrstiti kolagene rožnice i zaustaviti progresiju keratokonusa. Važno je što ranije obaviti tretman kako bi se očuvao postojeći vid. Ako naočale ili kontaktne leće više ne pružaju stabilan vid zadovoljavajuće kvalitete, može se napraviti transplantacija rožnice. Transplantacija je zadnja opcija liječenja i obavlja se samo kod najtežih stadija keratokonusa.