Naučite razmišljati pozitivno

naucite-razmisljati-pozitivno

Naučite razmišljati pozitivno

Kako biti optimista i razmišljati pozitivno u vremenu kada shvatamo da nismo sretni jedno je od čestih pitanja. Jedan od načina je početi slijediti jednostavne upute za reprogramiranje načina razmišljanja, postupno, dan po dan. Učenje pozitivnog razmišljanja je poput osnaživanja mišića – što ga više koristimo, postat će snažnije.

Neka osmijeh bude prvi korak! Pokušajmo se što više osmjehivati kolegama na poslu, članovima porodice, komšijama… Samo osmjehivanje, čak i kada ste neopisivo nesretni, popravit će raspoloženje i učiniti vas sretnijima. Na kraju, uzvraćeni osmijesi rastopit će i rastjerati sve brige i napetosti čineći nas još sretnijima i poletnijima.

Naučite prepoznavati negativne misli i osjećaje te ih zamijeniti pozitivnima. Cilj je svjesno pozitivno razmišljati tokom cijeloga dana. Zvuči teško, ali dan po dan i to je moguće.

Trebate otpustiti uvjerenja koja blokiraju vašu sreću i negativne obrasce zamijeniti afirmacijama. Kao krajnji korak, treba početi obraćati pažnju na svakodnevne rutinske zadatke (poput nabave kućanskih potrepština ili obavljanja kućanskih poslova) te osmisliti vlastite načine da počnete više uživati u njim.