Polni hormoni – Set od 6 reproduktivnih hormona

Polni hormoni – Set od 6 reproduktivnih hormona

Polni hormoni – Set od 6 reproduktivnih hormona

Polni hormoni se vade u svrhu određivanje problema sa reproduktivnim sistemom žena, najčešće radi utvrđivanja razloga otežanog postizanja trudnoće. Na temelju rezultata analize polni hormona, ginekolog odlučuje o potrebi hormonalne terapije, čiji je cilj stimulacija i sazrijevanje jajne ćelije te poticanje ovulacije. Polni hormoni koji se testiraju su estradiol (E2), folikulostimulirajući hormon (FSH), luteinizirajući hormon (LH), prolaktin (PRL), testosteron (T) i progesteron(PRG).

Povišene vrijednosti polni hormona E2 i FSH mogu upućivati na prerano iscrpljivanje jajnika zbog čega je sposobnost začeća smanjena. Povišeni LH, kada je FSH u normalnim vrijednostima, može upućivati na sindrom policističnih jajnika, a ako su oba polna hormona povišena, opet može biti riječ o preranom iscrpljivanju jajnika (menopauza). Stalno povišene vrijednosti PRL mogu spriječiti trudnoću, ali s obzirom na to da je lučenje ovog hormona uveliko povezano s uticajem stresa, njegove vrijednosti mogu znatno varirati tokom ciklusa. Zato se ponekad mora učiniti više pretraga ovog hormona u toku dužeg perioda. Povećane vrijednosti T obično su uzrokovane sindromom policističnih jajnika, ali mogu biti i rezultat nekih težih zdravstvenih problema zbog čega je potrebna daljnja dijagnostika.

Analize polnih hormona rade se iz krvi koju je potrebno vaditi od drugog do petog dana menstrualnog ciklusa. Prolaktin se uvijek treba vaditi ujutro, dva do tri sata nakon buđenja, a žena prije vađenja prolaktina treba mirovati barem 30 minuta.

Pogledajte listu laboratorijske usluga sa cijenama na: Laboratorijske usluge u Poliklinici Vaše zdravlje

Ako niste još uvijek, lajkajte našu Facebook stranicu i učestvujte u nagradnim igrama ili pogledajte novosti, savjete, obavještenja i akcije koje svakodnevno objavljujemo.

Za Vaše zdravlje – uvijek najbolje! Poliklinika Vaše zdravlje
Pročitajte još: Osnovno što svaka žena mora da uradi ukoliko planira trudnoću