Pravo vrijeme za prvi oftalmološki pregled

Pravo vrijeme za prvi oftalmološki pregled

Kako djeca rastu i sazrijevaju, više od 80 posto informacija primaju upravo putem čula vida. Simptome slabijeg vida najčešće prepoznaju roditelji, učitelji ili ljekari koji pregledavaju dijete prije upisa u školu, što često zna biti i kasno.

Ukoliko se slabovidnost (ambliopija) ne liječi u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid, a može postati i funkcionalno slijepo, jer je razvoj vidnog dijela mozga završen do sedme godine života. Pravovremenim otkrivanjem i liječenjem, ambliopiju je moguće izliječiti u više od devedeset posto slučajeva.

Američka oftalmološka akademija upućuje roditelje da djecu predškolske dobi odvedu na kompletan oftalmološki pregled već u četvrtoj godini života jer se tako mogu otkriti početni poremećaji koji još ne uzrokuju smetnje vida (početna katarakta ili manji strabizam), odnosno slučajevi lošeg vida na jednom oku. U slučajevima kada neko od članova porodice ima nasljednih teškoća s vidom prvi pregled treba obaviti s dvije godine starosti.

Zato je za normalan i potpun razvoj vida kod djece najvažnije rano otkrivanje i liječenje očnih bolesti. Čak i ako se uoče teškoće, nošenje naočala ili kontaktnih leća djeci više nije problem jer njihovi moderni okviri ili boje, osim funkcionalnosti jamče i cool izgled.

Čak jedno od petero školske djece ne zna da ima problema s vidom – dok ne krene u školu. Što se poremećaj ranije otkrije, to je veća vjerojatnost očuvanja kvalitete vida!