Šta je Metabolički sindrom?

metabolicki-sindrom

Šta je Metabolički sindrom?

Metabolički sindrom je skup poremećaja koji obuhvata abdominalni(centralni) tip gojaznosti, povišen krvni pritisak, povećane trigliceride(masti), smanjen “dobar” holesterol, i neosjetljivost na inzulin.

Definiše se postojanjem 3 ili više kriterijuma:

-glukoza(šećer u krvi) > ili = 5.6 mm/l

-serumski trigliceridi > ili = 1.7 mm/l

-serumski HDL <  1.04 mm/l

-krvni pritisak > ili = 130/85 mmHg

-obim struka > 94cm kod muškaraca ili >80cm kod žena

Metabolički sindrom prisutan kod osoba znatno povećava rizik od nastanka bolesti srca, krvnih sudova te nastanak diabetesa tipa II.

Uzroci metaboličkog sindroma:

Stečeni uzroci uključuju:  prekomjernu tjelesnu težinu, tjelesnu neaktivnost, visok udio ugljikohidrata u prehrani (više od 60%), nedostatak sna  i dr. Stres se smatra jednim od uzroka jer remeti hormonsku ravnotežu i povećava sklonost akumuliranju masnoće u trbuhu i dislipidemijama. Također je dokazana i značajna povezanost metaboličkog sindroma i mentalnih poremećaja: depresije, anksioznosti, i neuroze.

Debljina je karakteristika ovog sindroma, to je tipično, tzv.centralna pretilost, gdje se mast nakuplja uglavnom oko struka (BMI veći od 25). Metabolički sindrom može uzrokovati diabetes mellitus.  Također, metabolički sindrom smatra se jednim od vodećih uzroka bolesti srca i krvnih sudova, angine pectoris,  srčanog infarkta i moždanog udara.

Prevencija metaboličkog sindroma od iznimne je važnosti za sprječavanje nastanka oboljenja. Prevencija podrazumijeva smanjenje prekomjerne tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, otklanjanje faktora rizika kao sto su povećan krvni pritisak, dislipidemija, te korekcija režima ishrane(zdrava ishrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata i masti). Najpoznatiji prehrambeni model usko vezan za metabolički sindrom je tzv. DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Cilj ove dijete prvenstveno je smanjenje krvnog pritiska i tjelesne mase, a temelji se na visokom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda, procesuirane i konzervirane hrane, a time i unosa soli.

U Poliklinici Vaše zdravlje možete uraditi set od 10 biohemijski i hematoloških analiza po cijeni od 35 KM kako bi provjerili metaboličko stanje svog organizma i na vrijeme spriječili nastanak metaboličkog sindroma i njegovih posljedica.