Strah od vađenja krvi – kako ga se riješiti?

Strah od vađenja krvi – kako ga se riješiti?

Strah od vađenja krvi – kako ga se riješiti?

Liječenje fobije vađenja krvi može biti presudno za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, naročito ako vađenje krvi dovodi do paničnih i tjeskobnih stanja te raznih iracionalnih postupaka.

Liječenje se provodi na nekoliko načina. Najčešće je u pitanju terapija postepenog izlaganja izvoru straha koja uključuje vježbe vizualizacije straha i njegovih posljedica te, na samom kraju, i samo izlaganje izvoru straha.

Terapija relaksacije i pravilnog disanja može pomoći u liječenju i ovog straha.

Sve vrste liječenja su primjenjive i za djecu i za odrasle. Naravno, kod djece neki postupci traju puno duže zato što je djeci teško objasniti što su fobije, strahovi, panični napadaji i slični pojmovi. Stoga je najvažnije roditeljima objasniti da pred djecom ne predstavljaju vađenje krvi kao nesto opasno, bolno ili strašno. Roditelji mogu pokušati i s vrlo jednostavnim metodama koje gotovo uvijek pomažu, a to je neka vrsta pozitivnog ponašanja nakon vađenja krvi (npr. odlazak na sladoled, u igraonicu, omiljeni park i slično).

Djetetu je najvažnije na kreativan i jednostavan način pokazati da je u pitanju rutinski postupak koji ih neće ozlijediti niti uzrokovati probleme već im pomoći u očuvanju zdravlja.