Testiranje na COVID-19 (coronavirus) u Poliklinici Vaše zdravlje u Tuzli

Testiranje na COVID-19 u Poliklinici Vaše zdravlje Tuzla

Testiranje na COVID-19 (coronavirus) u Poliklinici Vaše zdravlje u Tuzli

Otkrivanje IgG i IgM

Serološkim testom se utvrđuje prisutnost, količina antitijela, koja se razvija nakon kontakta s virusom i govori o imunološkom odgovoru organizma na virus.

Prisutnost SARS-Cov-2 IgG antitijela omogućuje identifikaciju osoba koje su bile zaražene, preboljele bolest i potencijalno postale imune. Uzorak je puna krv (plazma ili serum) uzeta venepunkcijom.

Test na Covid-19 je pogodan za otkrivanje i bolesnih i izliječenih osoba (cjelokupna imunološka populacija). Ovaj je test osobito koristan za definiranje opsega populacije koja je došla u kontakt sa virusom (uključujući i asimptomatske slučajeve), a opsežni skrining s ovim testom pomoći će u budućem predviđanju razvoja bolesti. Metoda ne detektira prisustvo virusa već antitijela na virus  (još uvijek prisutna kod izliječenih osoba)

Novije studije su dokazale porast antitijela već u prvoj sedmici infekcije i to u početku IgM, a nakon toga i IgG antitjela, čak i kod pacijenata koji su PCR tehnikom bili negativni na COVID-19.

  • Pozitivna IgM antitijela – IgM antitijela javljaju se neposredno prije, za vrijeme, ili poslije pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije. IgM antitijela mogu pokazati da li ste trenutno zaraženi (bez obzira na prisustvo ili odsustvo simptoma) ili da li ste nedavno prebolili koronavirus. Neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Pozitivna IgG antitijela – IgG antitijela se stvaraju nakon preležane infekcije COVID-19 (simptomatski i asimptomatski), kao i nakon uspješno sprovedene vakcinacije. IgG antijtijela pokazaju da li ste prebolili koronavirus i stekli imunitet. IgG pokazuju da je osoba bila inficirana, razvila imunitet i trenutno nije zarazna.
  • Pozitivna i IgG i IgM antitijela – osoba još uvijek ima prisutnu infekciju i postepeno razvija trajni imunitet. U skladu sa uputama Epidemiološke službe neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Negativna oba antitijela-IgG i IgM – osoba nema znakova imuniteta na COVID-19, ali se ne isključuje da infekcija postoji u ranoj fazi. Ako postoji sumnja na kontakt ili su prisutni simptomi ponoviti test za 3-7 dana. Vrijednosti u zoni retestiranja potvrditi putem PCR testiranja.

Rezultate testa u Poliklinici Vaše zdravlja dobijate isti dan. Cijena testa na IgM antitijela iznosi 25 KM. Cijena IgG antitijela također iznosi 25 KM. Rezultate verifikuje Dr. Senada Fazlić Husić, specijalista medicinske biohemije.