Upalne bolesti oka – vrste i liječenje

Upalne bolesti oka - vrste i lijecenje

Upalne bolesti oka – vrste i liječenje

Upalne bolesti oka predstavljaju zapaljenja pojedinih dijelova očne jabučice, kapaka i suznog aparata. Infekcija oka nastaje kada određeni štetni mikroorganizam uđe u područje oka. Uzroci upale oka najčešće su virusi ili bakterije, ali može se razviti i zbog drugih uzroka.

Kada je potrebno potražiti pomoć ljekara?

  • kada upala traje dulje od 3 dana
  • kada je upala posljedica ozljede oka
  • kada su prisutni i opći simptomi (povišena temperatura, opća slabost i sl.)
  • kada je bol izrazito jaka
  • kada je prisutno značajno smanjenje oštrine vida

 

U skupinu upalnih bolesti oka ubrajamo:

Upala spojnice oka, konjuktivitis – s obzirom na težinu može varirati od blage upale sa suzenjem, do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok konjuktivitisa su razni vanjski faktori koji nepovoljno utječu na oko. Mogu biti fizikalni (toplina, propuh), hemijski (kiseline, lužine), bakterijski, virusni, alergijski i ostali. Virusni konjuktivitis je najčešća upala oka. Karakteristična je po crvenilu oka. Uzročnik je virus koji se prenosi dodirom ili zrakom. Pojavljuje se naglo, unutar 2-3 dana. Obično zahvata oba oka, a manifestuje se crvenilom, osjećajem peckanja i krmeljanjem.

Upala rožnice oka, keratitis – površinski keratitis zahvaća površinske slojeve rožnice i ne ostavlja ožiljak, dok duboki keratitis zahvaća dublje slojeve rožnice i obično ostavlja ožiljak koji može ometati vid.  Uzroci keratitsa mogu biti mnogobrojna stanja i bolesti čitavog tijela (npr. bakterije, virusi, gljivice, neuroparalitički keratitis, amebe…). Najčešći uzročnik bakterijskog keratitisa je Staphyloccocus aureus. Simptomi su slični konjuktivitisu, a u kasnijem stadiju dovode do ozbiljnijeg pogoršanja vida.

Upala kapaka, blefaritis – zbog pojačane sklonosti lučenju masti iz žlijezda u kapcima koje začepe izlazne kanaliće – upale se rubovi kapaka. Često dolazi do sekundarne infekcije bakterijama ili do pojave ječmička. Simptomi su pečenje i žarenje rubova kapaka, i to na oba oka. Prateći simptom je osjećaj umora, a naročito težine u očima. Rubovi kapaka su blago natečeni i mogu biti crveni.

Ječmičak, hordeolum – gnojna upala lojnih i znojnih žlijezda (vanjski ječmičak) ili Meibomovih žlijezda (unutarnji ječmičak) smještenih na rubu i unutrašnjosti kapaka. Prvi simptom ječmička je mala, žućkaste mrlja u središtu kvržice koja se razvija kako gnoj izlazi. Kod vanjskog ječmička vidimo upaljeni čvorić sa žućkastim vrhom okruženim bolnim crvenim otokom, dok kod unutarnjeg prevladava lokalizirana upala kapka. Ječmičak može trajati od 7-10 dana bez liječenja, ili svega 2-4 dana ako se liječi ispravno.

Endoftalmitis

Endoftalmitis ili upala unutrašnjosti očne jabučice je vrsta infekcije oka koja pogađa tekućinu ili tkivo unutar samog oka. Ova infekcija je vrlo opasna po vid – ukoliko se ne liječi odmah, može uzrokovati sljepoću. Do infekcije može doći na dva načina: egzogenim putem koji je češći i do kojeg dolazi nakon ozljede oka, operacije oka ili injekcije u oko prilikom čega bakterije ili gljivice uđu u oko, te endogenim putem kada se infekcija prenese na oko s drugog upaljenog dijela tijela. Od simptoma se javljaju: bol u oku, crvenilo, pogoršanje vida i osjetljivost na svjetlost.

Uveitis

Uveitis je upala srednje ovojnice oka, odnosno uvee. Uveitis može oštetiti vitalno tkivo oka te čak dovesti i do trajnog gubitka vida. Postoje 4 vrste uveitisa, ovisno o tome koji je dio uvee zahvaćen – prednji, srednji i stražnji i difuzni. Uveitis također može nastati kao posljedica virusa, bakterije, gljivice ili parazita, a povezuje se s drugim bolestima poput psorijaze, sifilisa, AIDS-a, multiple skleroze i tuberkuloze. Ljudi oboljeli od uveitisa mogu imati crvenilo oko očiju, osjetljivost na svjetlost, mutan vid i naglo pojavljivanje plutajućih čestica u vidu.

Liječenje očnih infekcija

Bakterijske infekcije oka se uglavnom uspješno liječe, posebno ukoliko se krene s liječenjem u početnom stadiju upale. Za liječenje se obično koriste antibiotske kapi i mast za oči. Mnoge blaže virusne infekcije oka prolaze često i bez ikakvoga liječenja, ali u slučaju teške virusne infekcije potrebno je zatražiti terapiju koja najčešće uključuje kortikosteroidne kapi i mast.

Ukoliko primijetite prisutnost simptoma upale oka, svakako kontaktirajte svog oftalmologa što prije. U Poliklinici Vaše zdravlje kompletan specijalistički pregled oftalmologa možete uraditi po cijeni od 40 KM.