Urađena prva operacija katarakte oka

rađena prva operacija katarakte oka

Urađena prva operacija katarakte oka

U Poliklinici „Vaše zdravlje“, u Tuzli,  jučer je prvi put urađena operacija katarakte upotrebom savremene opreme koja ovu zdravstvenu instituciju svrstava u ustanovu vrhunske oftalmohirurgije.

Operacije su urađene u okviru dnevne hirugije što znači da su pacijenti isti dan primljeni, pregledani, operisani i otpušteni kući nakon sigurno urađenog operativnog zahvata katarakte.

Katarakta predstavlja najčešći uzrok sljepila u svijetu. Procjenjuje se da je 50% sljepila upravo uzrok katarakta. Ne postoji niti jedna dokazana metoda medikamentoznog liječenja ili prevencije nastanka katarakte. Operativni zahvat je jedina metoda liječenja katarakte, kojom se uspješno može vratiti vid. Operativni metodi liječenja katarakte su se kroz istoriju mijenjali i usavršavali.

Trenutno, zlatni standard liječenja katarakte u svjetskoj oftalmologiji predstavlja metoda fakoemulzifikacije (eng. phaco). Ova metoda je zasnovana na primjeni ultrazvučne energije kojom se katarakta usitnjava i odstranjuje iz oka. Sama fakoemulzifikacije je više puta usavršavana u smislu smanjenja veličine reza, primjene preciznijih instrumenata i posebno dizajniranih intraokularnih leća i aparata kojima se vrši operativni zahvat.

U Poliklinici „Vaše Zdravlje“ primjenjuje se najsavremenija tehnologija operativnog liječenja katarakte. U upotrebi su najnoviji operacioni mikroskop Alcon LuxOR LX3, aparat za operativni zahvat prednjeg i stražnjeg segmenta oka Alcon Constellation Vision System uz upotrebu Ozil torzione fakoemulzifikacije. U toku operativnog zahvata koriste se hirurški instrumenti renomiranog proizvođača Geuder i trenutno najbolje intraokularne leće Alcon AcrySof IQ a sve u cilju postizanja minimalne hirurške traume oka odnosno bezšavne hirurgiije katarakte. Preoperativna priprema u smislu proračuna intraokularnih leća se obavlja na automatskom biometru OA-2000 Tomey čime je mogućnost nastanka greške smanjena na minimum a postoperativni refraktivni rezultat dovodene do najvišeg nivoa preciznosti. Sve navedene tehnološke prednosti uz iskusni hirurški tim educiran u brojnim evropskim centrima omogućili su da se postigne najviši stepen prije svega sigurnosti ali i preciznosti operativnog zahvata oka u Poliklinici „Vaše zdravlje“.

Hirurški tim koji je učestvovao u operativnim zahvatima činili su ljekari: Prof. dr.Vahid Jusufović, specijalista oftalmologije, mr. med. sci. dr. Jasmin Zvorničanin, specijalista oftalmologije, mr. med. sci. dr. Zlatko Mušanović, specijalista oftalmologije i dr. med. Zijada Mujačić, specijalista oftalmologije. Medicinske sestre: Selma Džombić, Elvisa Morankić i Zumreta Brkić. Tokom opretivnih zahvata u operacionoj sali prisustvovao je i inžinjer Alcona Josip Bulaja.