Uticaj stresa na oči i vid

Uticaj stresa na oči i vid

Stres može imati uticati na pogoršanje vida. Pokazalo se da izloženost pojačanim razinama stresa može dovesti do centralne serozne retinopatije. Toj bolesti skloniji su muškarci mlađe životne dobi koji su pod hroničnim stresom.

Simptomi su obično vrlo karakteristični – pojava okrugle mrlje u centralnom dijelu vidnog polja koja je stalno na istom mjestu. Također pacijenti opisuju da vide iskrivljenu sliku, a može biti smanjena i zatamnjena. To predstavlja tegobu pri čitanju, vožnji i ostalim aktivnostima koje zahtjevaju dobar vid. Za potvrdu ove dijagnoze uputno je učiniti OCT pretragu.

Britanska studija utvrdila je da se 37%  ljudi koji pate od ovog stanja zvanog centralna serozna retinopatija, nosilo sa velikim stresom prije nego što im je bolest dijagnosticirana.

Pod djelovanjem stresa dolazi do pojačanog izlučivanja adrenalina koji dovodi do ubrzanog srčanog rada i usmjeravanja krvi prema mozgu. U tim situacijama oči reaguju na način da dolazi do širenja zjenica tj. midrijaze kako bi primile veću količinu svjetlosti i jasnije vidjele moguće prijetnje. Međutim, kada ste dugo pod stresom, konstantno širenje zjenica čini vas osjetljivim na svjetlost i može uzrokovati naprezanje očiju, a ako ste jako napeti, mišići u očima mogu se zgrčiti i uzrokovati trzanje pa čak i bol.

Stres uzrokuje uglavnom privremene smetnje vida, ali ako se one produže potrebno je posjetiti oftalmologa.

  • Neki od problema vida koji su povezani sa stresom su:
  • Tunelski vid – Stres može izazvati privremeni gubitak perifernog vida i stvara osjećaj kao da možete vidjeti samo ravno ispred sebe.
  • Osjetljivost na svjetlost – Pojačana osjetljivost na svjetlo može biti uzrokovana stresom, ali i brojnim drugim problemima s vidom.
  • Vrlo suhe ili suzne oči – Ovisno o tome kako vaše tijelo reagira na tešku situaciju, simptomi mogu biti sasvim suprotni.
  • Titranje oka – Najčešći simptom usred povišenog stresa je trzanje ili titranje oka. Obično je riječ o privremenoj pojavi koja prolazi sama od sebe i potpuno je bezopasna.
  • Zamagljen vid – Ako se radi o zamagljenom vidu uslijed stresa, vjerojatno će zamućenje biti privremeno i blago.
  • Mušice u očima – Opaciteti, odnosno mušice su sitne mrlje koje vidimo pred očima. Ako doživite naglo povećanje broja mrlja ili bljeskove u oku, svakako što prije posjetite oftalmologa.
  • Naprezanje oka – Utjecaj može biti stres, ali i dugotrajno gledanje u ekran.
Šta je potrebno poduzeti?

Ako sumnjate na to da su vaši problemi s očima uzrokovani stresom, počnite s opuštanjem. Vjerojatno sami najbolje znate što vas relaksira, ali neka od rješenja su: fizička aktivnost, meditacija, dugi i spori udisaji, topla kupka, joga i sl.

Promijenite životni stil – pobrinite se da dobro jedete i dovoljno spavate te uvijek izdvojite nekoliko minuta da se svjesno opustite.

Ako se vaši problemi sa očima i nakon toga nastave, svakako posjetite oftalmologa.