Vježbe za zdravlje očiju

vjezbe-za-zdravlje-ociju

Vježbe za zdravlje očiju

Često o očima ne razmišljamo dok ne primijetimo da nam vid slabi. Sačuvajte svoj dobar vid, radite ove vježbe za oči.

Treptanje čuva svježina očiju! Izdvojite malo vremena u užurbanom danu i trepćite svake 3-4 sekunde dvije minute. Osobe koje puno vremena provode za računarom, ispred TV-a ili čitajući manje trepću. Kad god trepnete, vaše oko ostane u tami kratki period te tako ostaje svježe i spremno za nove informacije.

Osmica – Zamislite da je ispred vas (oko 3 metra udaljena) velika osmica položena na stranu tako da izgleda kao znak za beskonačnost. Očima pratite oblik osmice – prvo nekoliko puta u desno, a onda u lijevo. Ova vježba će vam ojačati i povećati fleksibilnost očnih mišića.

Fokusiranje – Ispružite palaca na udaljenosti od kojih 30-ak centimetara ispred sebe. Fokusirajte pogled na njega, a onda na neki udaljeniji predmet do 20 metara. Izmjenjujte fokus na svaki dubok udah. Ova vježba će s vremenom poboljšati vaš vid.

Zumiranje – Ispružite ruku i dignite prst u zrak i fokusirajte oči na taj prst. Polako približavajte prst prema očima i pratite ga pogledom, sve dok prst ne približite na 5 centimetara od lica. Zatim polako odmičite palac. Ponavljajte vježbu 2 minute. Ova vježba poboljšava sposobnost fokusiranja.

Zapamtite, vježbe za oči mogu očuvati vaš vid.