Zaštitite oči od sunca!

Zastite oci od sunca

Zaštitite oči od sunca!

Jako sunce tokom ljeta ne šteti samo našoj koži, već i očima. Štetne nisu samo sunčeve zrake, već i vrućina i prašina, stoga je tokom vrućih dana potrebno da se dodatno zaštite oči. Kao što kožu štitimo prikladnom odjećom i kremom sa zaštitnim faktorom, tako i naše oči moramo štititi na različite načine.

5 načina kako da zaštite oči:

  • Zaštitna krema oko očiju s većim UV faktorom
  • Kapa ili šešir – šireg oboda, za djecu i odrasle
  • Sunčane naočale
  • Kontaktne leće s UV filtrom – Na tržištu postoje kontaktne leće s UV filtrom, koje se preporučuju onima koji dulje borave na otvorenom ili su tijekom ljeta zanimanjem vezani uz otvoreni prostor. Iako su one dobra zaštita za rožnicu i dublje dijelova oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluznice, kao ni od zablještenja. Tako se uz nošenje bilo koje vrste kontaktnih leća preporučuju sunčane naočale.
  • Kapi za oči (ovlaživači) – Jaka sunčeva svjetlost i visoke temperature pospješuju isparavanje zaštitnoga suznog filma, pa tako dolazi do isušivanja površine oka. Tokom boravka na moru, jedrilici ili brodu zbog vjetra se isušivanje dodatno povećava. To se manifestira osjećajem pečenja, grebanja, pa sve do osjećaja stranog tijela u oku. Nošenje kontaktnih leća također pogoduje suhoći i iritaciji oka. A nedovoljno suha površina oka može dovesti do infekcije i ozbiljnijih problema. Stoga je preporučljiva upotreba kapi za oči koje stabiliziraju suzni film i ovlažuju površinu oka.

Od UV zračenja najbolje se štitimo kvalitetnim sunčanim naočalima koje filtriraju cjelokupno UV zračenje. Naime, i naočale moraju imati UV zaštitu kako bi blokirale prodor štetnih sunčevih zraka. Ako oči previše izlažemo UV svjetlosti, to može uzrokovati očnu mrenu, retinalna oštećenja i druge probleme s očima. Idealne sunčane naočale za ljeto su one koje potpuno prekrivaju područje očiju, što znači i sa strane – tako je zaštita od sunca i prašine najbolja. Posebnu pažnju na odabir sunčanih naočala obratite ako se ovog ljeta mislite baviti nekim sportom na vodi. Naime, UV zrake se posebno dobro reflektiraju od vode. Naočale se preporučaju i ako vozite bicikl, pa i za sve druge aktivnosti na otvorenom, jer sunce je prema nama sve nemilosrdnije. Sunčane naočale mogu biti skuplja investicija, ali isplati se odabrati kvalitetnije s dobrom zaštitom. Osobe koje nose dioptrijske naočale (za vid) mogu imati i dioptrijske sunčane naočale, ili pak one s metalizacijom ili fotoosjetljivim lećama. Treba ih kupovati u specijaliziranim trgovinama, tj. optikama ili kvalitetnijim sportskim trgovinama. Poznate modne marke naočala pružaju i kvalitetu. Ne preporučuje se kupovati jeftine naočale na neprovjerenim mjestima. Osim što se brzo pohabaju, pa im se smanji prozirnost, ne pružaju ni zaštitu od UV zračenja. Uz to, imaju slabu optičku čistoću i često daju iskrivljenu sliku, što dodatno dovodi do naprezanja vida i zamora. Izbor sunčanih naočala zaista je velik, pa se, osim prema ukusu i cijeni, treba voditi i kvalitetom. One koje daju ugodnu i ne previše tamnu sliku trebale bi biti prave.

Sunčane naočale razlikuju se po:

  • Modelu – Preporučaju se modeli s većim staklima, ili poluzaobljene, koje štite i sa strane od reflektiranih zraka. Takve rado nose sportaši – jedriličari i biciklisti.
  • Materijalu leća – Mogu biti od stakla, koje je nešto teže, ili od kvalitetne plastike. Za one koji se bave bilo kojom sportskom aktivnošću preporučuju se isključivo leće od polikarbonata, tj. tvrde plastike zbog otpornosti na udarac.
  • Zatamnjenju – Tamnija stakla više filtriraju i dio vidljivog spektra, pa nam je ugodnije jer smo manje zabliješteni. Jako tamna stakla nisu najbolja za vožnju, jer mogu smanjiti moć opažanja, pogotovo tokom vožnje cestom gdje ima tunela.
  • Boji – najčešće su zastupljene tamnije boje kao što su sive, sivoplave, zelene i smeđe. Sve daju dobru zaštitu kod srednje jakog i jakog sunca. žute i narandžaste, kao i ružičaste dobre su za poluoblačno ili pak maglovito vrijeme. žuta stakla ugodna su za vožnju, povećavaju kontrast, a ne zamaraju kad vozimo cestom gdje ima tunela i izmjene svjetlo-tama.
  • Vrsti zaštitei – Osim običnih sunčanih, postoje i fotoosjetljiva stakla, koja mijenjaju intezitet zatamnjenja ovisno o intezitetu svjetla i pogodna su za vožnju. Reflektirajuća stakla (flash) izgledaju kao zrcalo i dobra su kod vrlo jakog sunca, a pogodna su za sportove na vodi. Polarizacijska stakla su vrlo dobra jer pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja, a ne zatamnjuju puno vid, iako izgledaju tamna, pa su jako pogodna za vožnju.

Djeca bi trebala nositi sunčane naočale uz druge mjere predostrožnosti – kapica ili šeširić. Dojenčad i sasvim mala djeca koja ne mogu nositi sunčane naočale i tako ne treba izvoditi direktno na sunce u srednjim dijelovima dana, nego ih smjestiti u duboku sjenu da se zaštite od reflektiranih zraka. Česta je pojava da roditelji sebi kupe skupe i dobre sunčane naočale, a dijete često nema nikakve, ili pak one vrlo jeftine. Razmišlja se na način: što će mu naočale, pa ionako će ih brzo razbiti. Sunčane naočale treba nositi ne samo ljeti nego i za sunčanih dana tijekom cijele godine, posebice u proljeće.