Zasto je bitan i važan Vitamin B12?

Zasto je bitan i važan Vitamin B12?

Zasto je bitan i važan Vitamin B12?

Mnogo kontroverzi se veže uz vegetarijansku i vegansku ishranu pogotovo kada je u pitanju vitamin B12, poznat kao i kobalamin. Radi se o vitaminu topljivim u vodi, pepsin i želučana kiselina oslobađaju ga od proteina, a u krvotok ulazi resorpcijom iz crijeva. Ono zbog čega dolazi do kontroverzi i podijeljenih mišljenja jest da uglavnom nastaje u životinjskom organizmu ili uz pomoć mikroorganizama.

HRANIMO LI SE ZDRAVO I ISPRAVNO?

Razni oblici vegetarijanstva i na kraju isključivo biljne prehrane, veganstva, ne unose vitamin B12 u organizam prehranom, jednostavno iz razloga jer takva prehrana isključuje namirnice životinjskog porijekla. To ne znači da bi ljudi koji su se odlučili na takav životni stil i prehranu, trebali bojati nedostatka ovog ključnog vitamina za potpuno i normalno funkcioniranje organizma.

Prvo bismo htjeli objasniti zašto je B12 potreban u organizmu i šta se dešava kada izostane. Često se zapitamo o vitaminu B12 tek kada dođe do njegovog nedostatka. Da bi naš organizam ispravno funkcionisao B12 je potreban za ispravan rad crvenih krvnih zrnca i razvoj našeg živčanog sustava. Prvi vidljivi simptomi nedostatka vitamina B12 jesu pojačana napetost i tjeskoba, problemi s koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost i umor te određeni stepen anemije. Tegobe i stanja su to s kojima se mnogi zadnjih godina bore, a i nose pripisujući ih stresu i načinu života.

VITAMIN B12

Izvori B12 vitamina u biljnoj ishrani jesu namirnice obogaćene B12 vitaminom koji nastaje od mikroorganizama tj. bakterija. B12 je prilično izniman vitamin, treba ga toliko malo na dnevnoj bazi, samo tri do deset mikrograma na dan, no ako ga izostane, posljedice mogu biti prilično ozbiljne. Zbog njegovog izostanka u namirnicama biljnog podrijetla često nastanu mnoge nedoumice treba li ga se uzimati kao dodatak prehrani ili ne. Često se spominju spirulina, nori, tempeh i soja kao namirnice kojima se može pojačati ili čak nadomjestiti nedostatak B12 vitamina. Ne trebate brinuti za svoje zdravlje ako ne prepoznajte neke od navedenih simptoma, no u slučaju da da, ne bi bilo na odmet posjetiti liječnika te provjeriti razinu vitamina u organizmu. Ovo vrijedi i za svejede, vegetarijance i vegane.

Preporučuje se konzumiranje namirnice tj. hrane obogaćene B12 vitaminom (neka vam ne bude teško pročitati deklaracije namirnica i proizvoda te ako bazirate svoju prehranu na biljnim namirnicama, savjetuje se konzumirati onaj biljni napitak na čijoj deklaraciji je navedeno pojačanje s B 12 vitaminom, umjesto onoga koji to nema) i/ili konzumirati dodatke prehrani s B12 vitaminom ili nadomjestak B12 vitamina. Neki proizvodi biljnog porijekla obogaćeni su vitaminom B12. To su npr. neka biljna mlijeka, žitarice, dječje kašice, Cedevita i sl. U svakom slučaju treba čitati deklaracije.

KAKO DETEKTIRATI MANJAK?

Prije prvog koraka kreiranja i planiranja prehrane kako bi se, u slučaju potrebe, pojačao unos B12 vitamina, svako bi trebao napraviti jedan jednostavan i brzi test – najjednostavniji način za utvrđivanje nivoa B12 je napraviti pretragu u privatnom laboratoriju. Najpouzdanija pretraga koju trenutno možete napraviti jest testiranje nivoa homocisteina u krvi (previsoki nivo ukazuje na problem s B12. Nakon pretrage, u slučaju nedostatka vitamina, slušajte svog liječnika i postupite prema njegovim (njezinim) uputama, no najčešće će biti sugeriran nadomjestak u vidu oralnog konzumiranja B12 vitamina uz obrok.

Današnji način života, bez obzira na vrstu prehrane donosi toliko iscrpljujući dnevni ritam da su nam umor, malaksalost i anemija postali skoro pa svakodnevica. Ipak, nemojte ništa raditi na svoju ruku. Često jedan odlazak liječniku i pretraga ili dvije donose jasne upute što činiti kako biste se bolje osjećali i bili zdravi. A svi oni koji su odabrali veganski način života, obratite pozornost na deklaracije, čitajte, istražujte i, naravno u dogovoru s liječnikom, obogatite svoju prehranu na ispravan način.

Preuzeto sa: journal.hr