Zašto snijeg pojačava suzenje očiju?

Zašto snijeg pojačava suzenje očiju?

Zašto snijeg pojačava suzenje očiju?

Nije to ‘zasluga’ snijega već hladnog vazduha i, naročito, vjetra, koji pojačava lučenje suza. Zapravo, riječ je o odbrambenom mehanizamu oka od surovih zimskih uslova. Zato ta pojava ne treba da brine roditelje jer je u pitanju sasvim prirodna reakcija očiju.

Žmirkanje na snijegu obično znači da je sunce jako i da smeta oku. Bijela boja odbija sunčeve zrake tako da lijepo planinsko sunce može da bude veoma neprijatno za oči. To, naravno, važi za sve, ne samo za djecu. Ultraljubičasti zraci mogu da budu vrlo opasni po oči! Zato je zabranjeno sunčanje lica na planini bez zaštitnih naočara!

Vrlo je lako izbjeći ovu neprijatnost. Stavite djetetu naočare za sunce sa UV zaštitom! Dobre naočare za sunce moraju da budu obavezan dio zimske opreme i za djecu i za odrasle, baš kao kapa i rukavice.

Ukoliko je vjetar izuzetno jak, maske za skijanje su pravo rješenje. Naravno, sa odgovarajućim UV filterom. Međutim, ski maske nisu namijenjene isključivo snježnim danima (iako im je to glavni zadatak), veoma su korisne i tokom sunčanih, ali vjetrovitih dana na snijegu.