Tumor markeri prostate (TPSA i fPSA)

Tumor markeri prostate TPSA i fPSA

Tumor markeri prostate (TPSA i fPSA)

Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju ćelije prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tekućini i održava spermije spremnima za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom ćelijom.

Tumorski markeri su spojevi koji se stvaraju u tumorskim ćelijama ili nastaju uslijed njihovog rada. Jasno je da se porast nivoa tih supstanci u krvi može povezati s porastom mase ćelija koje uzrokuju njihovo stvaranje.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski marker za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.

Povećanje prostate, a time i povećanje nivoa PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja nivoa PSA. Tumor markeri prostate fPSA i PSA  i njihov odnos daje ljekarima dodatan važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.

Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da mu se nivo tokom starenja povećava.

Radi vaše bolje samokontrole, donosimo vam tablicu očekivanih vrijednosti tPSA:

GODINE ŽIVOTA OČEKIVANA VRIJEDNOST

40 – 49 manje od 2,50 μg/L

50 – 59 manje od 3,89 μg/L

60 – 69 manje od 5,40 μg/L

više od 70 manje od 6,22 μg/L

Odnos fPSA/tPSA bi za zdrave ljude trebao biti viši od 18% (0,18).

Svakom muškarcu starijem od 50 godina preporučuje se jednom godišnje učiniti urološki fizikalni pregled i PSA test. Ako je u porodici zabilježen karcinom prostate,preporučljivo je početi s redovnim pregledima već u dobi od 45 godina.